Federer og Serena. Skaber de gamle problemer på Touren??

Først, ikke et ondt ord om de to. De har fortjent den største respekt og de er begge stadig på deres højeste niveau. Mange vil endda sige, at Federer måske aldrig har været bedre. Det kan diskuteres.

Der har været diskuteret en del på WTA og ATP Touren om, hvor svært det er at få top spillerne til at dukke til de mindre turneringer. Specielt husker jeg en episode, hvor man i et par kvindeturneringer i mellemøsten sidste år havde så få top 20 spillere til start, at turneringen simpelt hen ikke kunne trække tilskuere nok til at se de mindre kendte ansigter. Det kom til at koste arrangørerne mange penge. Men det kan udvikle sig til et større og større problem.

Serena Willams er lige nu ikke nummer 1 på verdensranglisten. Jeg ved ikke om nogen vil starte en diskussion om hvorvidt hun rent faktisk er den bedste. Det synes jeg hun er. Men årsagen til at hun kun er nummer 2 på ranglisten er at Serena i 2016 kun spillede 8 turneringer i alt inklusiv OL. Til sammenligning spillede verdens nummer 1 Angelique Kerber 22 turneringer plus to ugers Fed Cup. Så der bliver for Serena prioriteret meget hårdt og hun kommer kun til de store turneringer. Serena er ubetinget den største stjerne på WTA touren, så det er et ret stort problem for arrangørerne af diverse turneringer, at de meget ofte må nøjes med et felt uden den største profil.

Til Roger Federers forsvar skal siges at han i år, allerede har spillet 4 turneringer, (Vundet de 3) men han har udtalt, at han nu tager pause fra alle turneringer og kommer helt frisk (eller kold om man vil) til French Open om 6-7 uger. Dvs ingen opvarmningsturneringer i Monte Carlo, Madrid, Rome med flere, fra Tourens mest populære spiller. Nu er de nævnte turneringer formentlig meget stærkt besat alligevel, men kommer Federer langt som forventet i French Open og siden hen Wimbledon på samme måde som Serena, er der nok flere spillere i toppen, hvor de fleste er omkring de 30 år, der begynder at tænke i den samme turneringsplanlægning. Det er ikke helt utænkeligt. Og det kan få konsekvenser for de “mindre” turneringer ATP 250, ATP 500 og måske endda på sigt ATP 1000 turneringer.

Nu skal man ikke på den måde frygte det værste, men det er skidt for turneringer hvis Djokovic, Murray, Nadal og Federer finder ud af at det rent faktisk kan betale sig at fokusere på enkelte store turneringer.

Reglerne siger, at hvis en spiller møder følgende 3 krav, kan de selv bestemme hvor mange turneringer de vil tiltage i. Også af Master turneringerne:
– Hvis spilleren er 31 år eller mere.
– Hvis spilleren har mere en 12 år på Touren.
– Hvis spilleren har mere en 600 kampe bag sig.
Disse krav klarer Federer og eksempelvis Wawrinka i år nemt og kan derfor vælge og vrage som det passer dem, ligesom Serena(Jeg har ikke fundet reglerne for kvinder og ved derfor ikke om grænserne er de samme). Næste år har Nadal de samme muligheder og året efter kommer Murray og Djokovic også med i denne klub. Det kan have konsekvenser hvis disse holder sig på toppen af verdensranglisten, for de turneringer der budgetterer med at spillerne kommer og naturligvis for tilskuerne som vil se deres helte.

Jeg har som skrevet ikke umiddelbart fundet den tilsvarende regel for kvinderne, men her bliver færre ved når de når over 30 år, så her er problemet nok lidt mindre. Men Serena og Venus er undtagelserne der bekræfter reglen, samt eksempelvis Kuznetsova.

Det er i hvert fald en trend som helst ikke skal fortsætte. De 4 store skal nok få konkurrence, men de forbliver ret sikkert højt på ranglisterne og deres legende status, rivalisering med mere forbliver top of mind hos tilskuerne og fans, så det er dem de vil se også som et par år. Det er jeg helt overbevist om. Så det ville være ærgerligt hvis Touren tærer så meget på spillerne at de fremover vælger et langt mindre spilprogram pr. år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *