I Maj måned blev det bekendtgjort, at man inden den rigtige “ATP Finals” i London ville afholde en lignende turnering, blot med de såkaldte “Next Gen”. For spillere på 21 eller derunder. Turneringen skulle være et udstillingsvindue for talenterne. Nu ligger det fast hvilke 7 ud af 8 spillere der skal dyste om dette trofæ, og det ligger fast, at ATP vil teste nogle “Next Gen nye regler” på de unge drenge i forbindelse med denne turnering.
Først til de kvalificerede.
Helt i top har vi naturligvis Alexander Zverev. Det tyske stortalent, som i løbet af året har placeret sig på en nuværende 5. plads, kommer dog grundet denne placering ikke til at spille i Milano. Han er taget af plakaten og tager i stedet kampen op med de andre top 8 spillere i London ugen efter. Zverev er suverænt det største navn under 21, så han vil givet være i Milano for at markedsføre turneringen, men han kommet efter alt at dømme ikke til at spille. Han har dog alderen til at kunne prøve turneringen af næste år hvis han skulle miste nogle placeringer på verdensranglisten til den tid.
I stedet er det de lidt mindre kendte, som udgør feltet.
– Andrey Rublev, Rusland, 20 år og nummer 35 i verden. Han har i år vundet turneringen i Umaq og han imponerede i US open og nåede kvartfinalen, hvor Nadal blev endestationen.
– Karen Khachanov, Rusland, 21 år og nummer 44 i verden. Stabil spiller i de første runder af diverse turneringer. Bedste resultat med semifinalen på græs i Gerry Weber i Halle.
– Denis Shapovalov, Canada, 18 år og nummer 49 i verden. Det nok største talent sammen med Zverev. Han har imponeret stort i efteråret og slog i Rogers cup både Nadal og Del Potro på vej mod en imponerende semifinale.
– Borna Coric, Kroatien, 20 år og nummer 51 i verden. Har haft et lidt svingende år med skader, men har tidligere slået Nadal, Murray (stort) og Alexander Zverev.
– Jared Donaldson, USA, 21 år og nummer 54 i verden. Har haft et svingende år med bedste resultat i Cincinatti, med en kvartfinale.
– Hyeon Chung, Sydkorea. 21 år og nummer 55 i verden. Har haft gode resultater på specielt grus i år. Semifinale i Munchen og kvartfinale i Barcelona
– Daniil Medvedev, Rusland, 21 år og nummer 63 i verden. Bedste resultater har været en semifinale i Eastbourne på græs og 2 kvartfinaler også på græs.
– Den sidste plads er endnu ikke placeret. Den gives af de italienske arrangører til en udvalgt spiller.
Et spændende felt af unge talenter, som i flere omgange henover året har poppet op og har lavet flotte resultater, nu kan de vise sig frem og vi kan finde årets unge spiller.
Masser at fremtid på banen og også reglerne testes i forhold til fremtiden. En række regelændringer er det blevet besluttet at teste af til denne event. Nogle mere kontroversielle og nogle som er mere kosmetik.
Ændring af længden af sæt: Man vil afprøve et andet format hvor man kommer til at spille bedst af 5 sæt. Til gengæld vil sættene blive afkortet, så man nu spiller til 4 i stedet for 6, med tiebreak ved stillingen 3-3. Det er ikke lykkedes mig, at finde ud af om tiebreak’en vil spilles til 7, eller om også denne afkortes, men jeg har ikke hørt om andet end almindelig tiebreaks.
– Kommentar: Man kan frygte, af mange spillere efter et break hurtigt sælger et sæt, da mulighederne er få for at komme tilbage i sættet.
– Dom: Lad os se. Jeg tror ikke tennissporten er klar til at gennemføre denne ændring permanent. Dertil kræves en krise for sporten generelt set, før man er klar til at tage denne chance.
Ingen fordel ved 40-40: Servemodtageren bestemmer, om der spilles et afgørende point ved 40-40 i et parti. Dvs. vi kommer ikke til at se fordel efter 40-40, men vinderen af det næste point tager partiet.
– Kommentar: En spændende regel der kan medfører langt flere servegennembrud. En regel der mig bekendt har været testet for et par år siden i double, hvor udfordringerne med mangelende servegennembrud er endnu større.
– Dom: Det er en stor kontroversiel regelændring, men jeg synes den er god og spændende og jeg tror det kunne være en nødvendig regelændring, som spillet og serverne bliver hurtigere og hurtigere.
Der indføres et 25 sekunders ur mellem pointene: Fra en bold er afsluttet til en ny sættes igang må der max gå 25 sekunder.
– Kommentar: Det er svært at vurdere hvor meget dette vil presse spillerne på tiden, men det lyder som en god ide at sætte tempoet på afviklingen lidt op.
– Dom: Denne regel tror jeg nemt kunne blive en succes og dermed en regel der er nem at implementere. Spørgsmålet er hvordan det bliver målt. Med skudur som i basketball og hvad konsekvensen er for at trække tiden??
Kortere opvarmning: Man indfører, at der max må gå 5 minutter fra spillerne kommer på banen til den første bold spilles.
– Kommentar: Det virker lidt stresset. Jeg kan godt forstå, at man ikke behøver stå i lang tid og spille sig varm, men jeg tror spillerne har brug for lige at mærke banen. De må dog betragtes som opvarmede når de kommer på banen. Tænker at færre vil starte med serven når kampen begynder med denne ændring.
– Dom: Dette tror jeg godt de kan finde på at indføre. Jeg synes umiddelbart det er overkill og en unødvendig regel, men den vil ikke skade nogen som sådan.
Ingen “net” kald på serven: Man ønsker en lidt større grad af tilfældighed og et hurtigere spil. Derfor vil man ikke få omserv for en serv der rammer nettet og falder ned i servefeltet, men blot spille videre.
– Kommentar: Det virker som et godt alternativt til den nuværende form, hvor en omserv er lidt spild af tid.
– Dom: Jeg tror dette hurtigt vil blive indført. Der er ikke noget farligt ved det og det giver øget spænding og tempo i spillet.
Herudover vil man reducere i antallet af mulige medical timeouts og også i langt højere grad lade spillerne kommunikere med boksen, hvor træneren sidder.
– Kommentar: Dette er helt fint. Færre medical timeouts ser jeg ikke som den store ændring, mens der meget hurtigt vil komme mikrofoner ned i nærheden af boksen så seeren vil kunne overvære denne kommunikation og høre hvordan der bliver coachet.
– Dom: Dette vil helt givet blive indført efter denne turnering. Jeg kan ikke se hvorfor ikke.
Sidste interessante ændring vil være, at tilskuere i langt højere grad vil få lov til at bevæge sig rundt under partierne på tilskuerpladserne.
– Kommentar: Jeg tænker stadig der skal være ro når der spilles, men jeg synes det er fint at rokke ved det noget konservative setup. I de amerikanske turneringer spilles der mellem partierne høj musik for underholdningens skyld. Jeg ser det som en fordel hvis man i tennis får lidt mindre “quite please”.
– Dom: Jeg tror det bliver op til hver enkelt turnering om de vil dette. Jeg tror der er flere turneringer der gerne så denne ændring, men man ikke lige kan lige forestille sig en sådan ændring i eksempelvis Wimbledon.
God fornøjelse med Next Gen finals. Et helt nyt format i ny indpakning. Det bliver spændende og meningerne vil være mange. Både under og efter turneringen.